Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Aanslag met box 3 ontvangen? Let op!

Geplaatst op: 19-08-2022, 14:46:36

De Belastingdienst start 22 augustus met het verzenden van de eerste definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2021 aan mensen met box 3-vermogen.

De aanslagen worden gefaseerd verzonden in de periode tot half december. Fiscaal partners moeten daarbij extra alert zijn:

  • Ziet u op de achterkant van de verminderingsbeschikking ‘Toegepaste heffingskortingen’ staan? Dan benut u uw heffingskortingen niet volledig. Het aanpassen van de verdeling tussen u en uw partner kan dan gunstig zijn. Deel meer vermogen toe aan degene bij wie u ‘Toegepaste heffingskortingen’ ziet staan. Uiteraard heeft dat alleen zin als het voordeel uit sparen en beleggen hoger is dan nul euro.
  • Is volgens de fiscus de oude manier volgens de wet voor u beiden gunstiger? Voor fiscaal partners is het dan de moeite waard om na te gaan of er nog voordeel te behalen valt met een \'scheve\' verdeling. Het komt bij een scheve verdeling voor dat een van de partners dan alsnog recht heeft op toepassing van de nieuwe manier (terwijl de ander belast wordt volgens de oude manier)! ABN Amro Mees Pierson (https://abn.com/3QHFL8e) heeft berekeningen gemaakt. Het voordeel varieert van € 15 tot ruim € 3.000! Hierbij werd aan de ene partner € 50.000 toegedeeld en aan de andere partner de rest. Bij hele grote vermogens (boven de ruim € 2 miljoen) werd aan de ene partner € 950.000 toegedeeld en aan de ander de rest.

Een avondje puzzelen met het aangepaste aangifteprogramma over 2021 kan lonen! Meer informatie vindt u op www.belastingdienst.nl/box3.

LET OP:
Ook als u Verminderingsbeschikking over 2017-2020 heeft ontvangen van de Belastingdienst kan het zijn dat achteraf bezien de in de aangifte gekozen verdeling van vermogen niet optimaal is. Het valt ons op dat in het besluit over de nieuwe regels niets staat over de mogelijkheid om de verdeling aan te passen na ontvangst van een Vermindering. Het zou redelijk zijn als de Belastingdienst een verzoek om een andere verdeling toewijst. U kon immers niet eerder de verdeling optimaliseren. Bovendien noemt het besluit wel de mogelijkheid om de verdeling van giften en zorgkosten nog aan te passen. Wij raden u daarom aan om een verzoek tot aanpassing van de verdeling in te dienen als dat voor u gunstig is. Helaas is het aangifteprogramma voor die jaren niet aangepast. Het is praktisch gezien daarom veel lastiger om optimaal te verdelen.

 Bron: www.fiscalert.nl van 15 augustus 2022

Ga terug naar de vorige pagina